Type-R

 

VERSENYZŐI
GÉNEK

 
A Civic Type-R ízig-vérig Honda. Felfedi egyedi gondolkodásmódunkat, bizonyítja innovációk iránti elkötelezettségünket és világgá kürtöli, hogy egy szebb, boldogabb jövőért dolgozunk.

Olyan járművet kívántunk tervezni, ami közúton és versenypályán egyaránt kimagasló teljesítményt nyújt, s minden egyes formajegye rendkívüli erejéről árulkodik. Ennek az autónak lelke van. Úgy szólítja meg a pilótát, ahogy csak a legkifinomultabb sportkocsik képesek.
 
 

MINDIG
JOBBRA TÖREKSZÜNK

 

Vállalatunk innovatív, mérnöki kiválóságról árulkodó termékeinek köszönheti hírnevét. Szeretjük a kihívásokat, és napról-napra egyre jobb, hatékonyabb járművek megalkotásán dolgozunk. Az új Civic Type-R mindent megtestesít, amit a múltban tanultunk, s amit a jövőben tervezünk. A fejlesztés, a gyártás és a tesztelés során egyaránt az volt a cél, hogy a lehető legátütőbb vezetési élményt nyújtsa. Az eredmény nem más, mint a világ egyik legizgalmasabb autója, egy vérbeli Type-R.
 
 

EGY AUTÓ
KÖZÚTRA

 
 
A teljesítményorientált, erőtől duzzadó karosszéria nemcsak esztétikai, hanem gyakorlati szempontból is messzemenőkig megfelel az elvárásoknak. Minden egyes vonal és formai részlet az aerodinamikai hatékonyságot, illetve a szabályozott levegőáramlást szolgálja, maximális leszorítóerőt, könnyű irányíthatóságot és – nagy sebességnél is – kiváló úttartást garantálva a pilóta számára.
A rendkívüli erő különleges, motorsportban fejlesztett műszaki alapokat követel, ezért nagy teljesítményű fékrendszert, komoly leszorítóerőt biztosító hátsó szárnyat, alumíniumból készülő, légbeömlővel ellátott motorháztetőt és középre helyezett, háromcsöves kipufogórendszert kapott a modell.
 
 

A TYPE-R
ÉLMÉNY

 
A Civic Type-R nem más, mint a vezetési élmény szinonimája, egy autó, amelynek ultramodern, innovatív technikai megoldásai közvetlen kapcsolatot teremtenek a jármű, az út és a pilóta között. A lélegzetelállító karosszériától, a fejlett motoron át, egészen az üléspozícióig minden egyes részlet az élvezetet és a gyorsaságot szolgálja.
 
 

MEGHATÁROZÓ
TELJESÍTMÉNY

 

A mélyen barázdált, jellegzetes motorháztető alatt kétliteres, négyhengeres VTEC TURBO motor dübörög, 320 lóerős csúcsteljesítménnyel és 400 Nm-es forgatónyomatékkal ragadva magához a kategóriaelsőséget. Brutális erejéből fakadóan a Civic Type-R-nek mindössze 5,8 másodpercre van szüksége, hogy 100 km/órára gyorsuljon álló helyzetből, végsebessége pedig eléri a 272 km/órát.

Az erőátvitelről kifinomult, hatfokozatú kéziváltó gondoskodik, melynek működését úgynevezett fordulatszámszabályozóval tették hatékonyabbá mérnökeink. Ez a visszaváltások előtt mindig az ideális fordulatra pörgeti az erőforrást, tehát még gyorsabbak, ösztönösebbek lehetnek a kapcsolások. A végáttétel gyors reakciójú, kúpkerekes, részlegesen önzáró differenciálműben kapott helyet, többek között ennek köszönhető a kiváló tapadás, illetve úttartás.

Persze egy ilyen gépnek a versenypályán kell bizonyítania, ezért az új Civic Type-R-t – akárcsak elődjét – a legendás Nürburgring Nordschleifén tettük próbára. Mindössze 7 perc 43,8 másodperc alatt ért körbe, így hét másodperccel gyorsabbnak bizonyult az előző generációnál.
 
 

LENDÜLETES
SZEMÉLYISÉG

 
Az új Type-R merevebb karosszériát és új futóműrendszert kapott, így még precízebben irányítható, s nagyobb kanyarsebesség elérésére képes. MacPherson rendszerű első futóművét azt szem előtt tartva terveztük, hogy minimális legyen a hajtási befolyás, az új, több lengőkaros hátsó felfüggesztés pedig – erőteljes lassításokkor is – biztos útfekvéssel örvendezteti meg a vezetőt, egyúttal jelentősen visszafogja a bólintás mértékét.

A felfüggesztés optimális működését részlegesen önzáró differenciálmű és Adaptív Lengéscsillapító Rendszer segíti. Utóbbi mindig úgy szabályozza a futóművet, hogy precíz visszajelzések mellett sportos vezetési élményt nyújtson.
 
 

VÉRBELI
TYPE-R

 

A céltudatos külso hasonlóképp jellegzetes, drámai megjelenésu utasteret ölel körbe. Amint beül, máris gyorsabban ver a szíve, még csak meg sem kell nyomnia a motorindító gombot…

Stílusát természetesen a versenyautók ihlették, miként a kezeloszervek elhelyezése is éppoly logikus, mint a motorsportban szereplo gépeknél. Minden gomb és kapcsoló ott van, ahol ösztönösen keresné, a muszerek pedig villámgyorsan leolvashatók. Mindehhez olyan igényes részletmegoldások társulnak, mint a könnyufém váltógomb vagy a gravírozott sorozatszámmal ellátott táblácska – ilyen egy igazi Type-R.
 
 

NINCS KOMPROMISSZUM.
SEM KÍVÜL, SEM BELÜL...

 
 
A Civic Type-R le sem tagadhatná, hogy a motorsportok világából érkezett, ennek ellenére felszereltség és kényelem terén is könnyedén leiskolázza az egyszeru, közúti modelleket. Sportos, gazdagon párnázott ülései, prémium minoségu anyagai, hatékony légkondicionálója, adaptív sebességrögzítoje és elektromos rögzítofékje éppúgy fokozza a használati értéket, mint az új, hétcolos érintoképernyovel ellátott Honda Connect szórakoztatóelektronikai és információs rendszer.
A fejlett hajtáslánc három menetüzemmódot kínál fel a vezetonek: Comfort, Sport és +R. A rendszer az adaptív lengéscsillapítók muködését, a kormányellenállást, a váltó kapcsolási érzetét és a gázreakciókat is szabályozza, így a Type-R viselkedése mindig a pilóta hangulatához, illetve az aktuális idojárási és útviszonyokhoz igazítható.

A +R üzemmód továbbra is a pályahasználatot támogatja. Ide kapcsolva módosul a muszeregység és a kipörgésgátló muködése, gyorsabbá válnak a gázreakciók, közvetlenebb lesz a kormányzás és az Adaptív Lengéscsillapító Rendszer feszesebbé teszi a futómuvet.
A motorsportban sokszor tizedmásodperceken múlik a siker, ezért fontos, hogy a legapróbb részleteket is tökéletesen kidolgozzuk. E filozófia mentén fejlesztettük a Civic Type-R-t, így juthattak szerephez olyan kifinomult technikai megoldások, mint a leszorítóerot fokozó diffúzor vagy a tetoélre illesztett terelolapkasor, ami optimalizálja a légáramlást az autó hátsó részén.

Emellett feltett szándékunk, hogy megóvjuk Önt és utasait, ezért a menetbiztonsági szempontok már a Civic Type-R tervezésének kezdeti fázisában érvényesültek. Miként az egy Civictol elvárható, a legújabb eszközök sorakoznak a felszereltségi listán, közöttük a Honda SENSING csomaggal, ami egyebek mellett Ütközés Erejét Mérséklo Fékrendszert, Sávtartó Asszisztenst és Közúti Jelzotábla Felismero Rendszert foglal magában.
 
 

Letölthető brosúrák: