Hírlevél

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy frissen értesülhessen legújabb híreinkről, eseményeinkről, promóciókról! Kérjük, válassza ki melyik témákra kíván feliratkozni!

Honda Premium Quality

Eredeti Honda pótalkatrészek

Honda CASCO

honda casco wide skyscraper

Honda Motor hírek

A tavaszi felkészítés: hogy gondtalan szezonod legyen


Amikor egy jármű hosszú hónapokig téli álmát alussza, nem mindegy, hogyan nézzük vagy nézetjük át a tavaszi beüzemeléskor.

Sajnos személyesen nem vagyok hiteles tanácsadó a motorkerékpárok tavaszi felkészítésének témakörében – ahogy a téliesítés sem a "szakterületem". Ugyanis még soha, egyetlen benzinüzemű kétkerekűm sem aludt téli álmot: legalább havonta mindig találtam módot a téli hónapokban is, hogy gurigázzak egy kicsit.

Azonban a motorosok többsége (mondhatjuk hogy a normális rész) nálam jobban irtózik a csúszós-sós utaktól és a hidegtől. Az ő gépeik az elmúlt hónapokban a garázsban pihentek – a tavasz beköszöntével pedig itt az idő, hogy életre keltsék őket. Mivel ez a téma sokkal összetettebb annál, mint hogy elfordítsd a kulcsot, nézzük mi mindenre kell odafigyelnünk!

 tavaszi-atvizsgalas-onroad-3

Legjobb, ha szakszervizben nézetjük át a motorunkat

Fenti tudatlanságomon úgy gondoltam segíteni, hogy meglátogattuk a Honda Szallerbeck szervizét (az Africa Twin átvétele kapcsán keveredtünk ide), és tanácsot kértünk Varga Zsolttól. Tőle tudtuk meg, hogy mely területeket kell átnézni a gépen – vagy ha jobb esetben elvisszük valahova, miket kell számon kérnünk a mestereken. Mert soha nem árt, ha a motoros maga is tisztában van vele, mi történik vasával!

video

A Honda Szallerbeck szervizvezetője segített összeszedni a fontos tudnivalókat

A legalapvetőbb dolgokat tehát nem szabad elfelejtenünk akkor sem, ha magunk indítjuk el a bringát. Amennyiben nem tartottuk csepptöltőn a motort a téli időszakban – bár ez a legjobb, az enyém például mindig azon van, még szezon közben is -, jól töltsük fel az akkumulátort, mielőtt betesszük. A gumikat állítsuk be üzemi nyomásra – ha okosak voltunk, túlfújva tároltuk a motort és néha meg is mozdítottuk egy kicsit, vagy eleve felemeltük a kerekeket – és az első úton figyeljük, nem ráznak-e. Utóbbi esetben sajnos előfordulhat, hogy deformálódott az abroncsok szálszerkezete.

tavaszi-atvizsgalas-onroad-51

Megfelelő szerszámokkal és műszerekkel hamarabb kiszűrik az esetleges balesetveszélyt okozó forrásokat is

Az erőforrással sem árt törődni. Amennyiben nem közvetlen a téli leállás előtt, hanem valamikor tavaly tavasszal cseréltünk olajat, egy friss adag biztosan jól fog esni a blokknak. Amennyiben karburátoros a masina, azokat mindenképpen tisztítsuk vagy tisztíttassuk ki, és új üzemanyagot is dobjunk bele – még ha le is kell engednünk az ősszel beletöltöttet. Jól bevált régi tanács, hogy ilyenkor nem árt egy szokásosnál magasabb oktánszámmal kezdeni a szezont. Nézzük át a gumikat (a nyomáson kívül a mintázat mélysége, az anyag állapota is fontos) és kukkantsunk rá a fékekre is – sok hónap alatt a fene nem emlékszik rá, mennyi volt még tavaly ősszel a betéteken.

tavaszi-atvizsgalas-onroad-7

Egy csepptöltő hamar megtérül, ha nem kell egy új akksi beszerzésével kezdeni a szezont

Amennyiben a láncot trehány módon nem fújtuk le a téli álom megkezdésekor – bár olvasóink között ilyen nemtörődöm motorosok biztosan nincsenek -, akkor ezt pótoljuk az első út előtt. Aztán ha minden oké, kezdődhet a szezon! Amit persze a legokosabb egy jó vezetéstechnikai tréninggel kezdeni – mert a sok-sok gurulásmentes idő alatt bizony mi magunk is berozsdásodtunk!

tavaszi-atvizsgalas-onroad-6

Ha Hondád van, szeretettel vár a Szallerbeck szervize az Üllői úton!


Forrás: onroad.hu