Hírlevél

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy frissen értesülhessen legújabb híreinkről, eseményeinkről, promóciókról! Kérjük, válassza ki melyik témákra kíván feliratkozni!

Honda Premium Quality

Eredeti Honda pótalkatrészek

Az a szép zöld gyep: hogy ne hiányozzon


A Honda másik arca: kerti kisgépek bemutatója

Az autós lapok olvasóinak nem kell bemutatni a Hondát. De van a cégnek egy másik arca is, a többek között kerti kisgépeket, szivattyúkat, robotokat, generátorokat gyártó Honda Power Equipment.

 

Az a gyep, amit Honda Miimo levág, senkinek sem fog hiányozni, különösképp, hogy mulcs gyanánt a füvön marad a nyesedék
honda kisgep 27

 

Előrebocsátom, még nem volt és most sincs gondozni való kertem, fogalmam sincs, mi fán terem az ojtás, a komposztálás és a mulcsozás. A motoros kaszát nehéznek és félelmetesnek találom, és már attól elfáradok, ha a társasházi hirdetőtáblán meglátom, hogy az ügyeleti rend alapján rám esik a fűnyírás sora. Ugyanakkor mindenféle gép és szent őrület ámulatba tud ejteni, és néha jól esik kiszakadni a négykerekűek és kategóriáik bűvköréből. Úgyhogy kapva kaptam az alkalmon, amikor a Honda Power Equipment és a Honda Marine hazai képviselője felhívott, hogy bár idő előtt hoztuk le a − szigorúan egybeírandó! − Honda Miimóról szóló anyagunkat, örülnének, ha részt vennék a mókás kis robotfűnyíró bemutatóján.

 


 

honda kisgep 01 honda kisgep 09 honda kisgep 06

Na, melyik a kakukktojás? Egyik sem, a képeken rotációs kapa, talicska és egytengelyű traktor látható, a középső nem a Honda terméke

 

A reggeli szemerkélő esőben tehát irány Tatárszentgyörgy, ahol a Honda történetéről, céljairól, törekvéseiről szóló prezentáció után képzeletben felhúztuk a gumicsizmát és a buggyos nadrágot, majd elindultunk kertészkedni kicsit a kies Sarlóspuszta félreeső szegleteiben. A rotációs kapák között még kicsit bizonytalankodtam, kihagytam az ásást, inkább csak néztem, ahogy kerti szerszámokhoz jobban szokott kollégáim megdolgozzák a homokot, de az univerzális 4 ütemű (!) rönkvágó, sövénynyíró berendezést már megragadtam, s adtam a bokornak, hadd hulljon a férgese!

 

Szív, sűrít, gyújt, kipufog − közben sövényt nyír és lombot vág, szükség esetén kisebb rönköket is széthasít
honda kisgep 13

 

Fűkaszák következtek, melyek demonstrációs céllal azonos üzemanyag-mennyiséggel feltöltve, teljes terhelésen keverték a vizet, majd az azonos idő alatti fogyasztás ellenőrzésekor kiderült, hogy a 4 ütemű Honda-gyártmány nemcsak halkabb és kevésbé büdös, hanem benzinigénye is jóval kisebb, mint a konkurencia 2 üteműjének. És akkor jött az első csúcspont, a Honda HF 2417 H fűnyíró traktor próbája. A HF 2315 H idei évre frissített változata új orr-résszel és felturbózott műszaki tulajdonságokkal érkezik. 17 lóerős felülvezérelt, léghűtéses motorja pöccre indul, kései a motor fordulatszámától független sebességgel dolgoznak, a fűnyíróház elakadását vezető-kerekek biztosítják egyenetlen talajon. 5,4 literes benzintartálya közel 2 órára biztosítja a munkához szükséges energiát, a farrészére helyezett textilzsákba gyűjti a 101 cm-es vágószélességen lenyirbált füvet, és immár mulcsozó funkcióval is felszerelték. Hogy mi a mulcsozás? Erről nyilatkozzon inkább a témában komoly szaktekintélynek számító Bálint Gazda, aki hozzám hasonlóan nem tudja, az olvassa el a honlapján erről a témáról megjelent cikket.

 

Fűkaszák egymás közt: balra a többet fogyasztó kétütemű, jobbra a Honda takarékos négyüteműje
honda kisgep 28
Balra a HF2315 H, jobbra a modernebb, erősebb, jobban felszerelt HF2417 H
honda kisgep 17

 

Hogy végül mulcsoztam-e, azt nem tudom, de a gázkart teknősből nyusziba húzva toltam a traktornak, s közben vágtam a füvet: ez még fűnyírástól berzenkedő autós újságírónak is remek szórakozás!

 

honda kisgep 15 honda kisgep 14

Balra a 2 ütemű, jobbra a 4 ütemű fűkasza szétszerelt motorja. Jól látszik, hogy a nagyjából azonos üzemórát teljesített erőforrások közül utóbbiban kevesebb szennyeződés rakódott le

 

Ezután pedig következett a nap fő attrakciója, Asimo korlátozott tudású, de immár mindenki számára elérhető kisöccse. A Honda Miimo robotfűnyíróról már első híradásunkkor elég sok mindent leírtunk, de sokkal érdekesebb volt élőben, munka közben látni. Műszaki részleteiről mindent megtudhatnak a cég képviselőjétől a mellékelt videóban, úgyhogy itt csak a lényegre szorítkozunk. Négy kerekéből kettő villanymotorok által hajtott, kettő szabadon fut, harmadik villanymotorja a 3 lengőkéses, állítható magasságú, ventilátoros kialakítású, így a fűszálakat katonásan vigyázzba állító vágófejet forgatja. Belsejében szenzorok találhatók, ezek segítségével követi a gyepszőnyegbe az üzembe helyezés során a cég képviselője által lefektetett határoló-vezetődrótot, és kerüli el az akadályokat.

 

Honda Miimo, az idősek, időhiányban szenvedők és fűnyírást nem kedvelők robotja
honda kisgep 25

 

Véletlenszerű, irányított és vegyes üzemmódokban képes dolgozni, vágómagassága 20 és 60 mm között állítható. Szorgos robothoz illően a folyamatos fűnyírás elvét követi, azaz programozástól függően egy nekifutásra csak 2-3 millimétert vág a fűből, majd a maradékot − most már mindenki tudja, miről van szó − mulcsként szétteríti a pázsiton. Előnyei vitathatatlanok. Nem kell vacakolni a fűnyírással, károsanyag-kibocsátása nulla, éves áramszükséglete nagyjából 6000 forint. Ha érzi, hogy lítium-ion celláiban fogyóban a nafta, szépen visszatér a szintén a kertben elhelyezhető dokkolóhoz, és feltölti magát. Karbantartási igénye is minimális, az ember tavasszal üzembe helyezi, ősz végén pedig egy kiadós takarítás után el lehet rakni a sufniba. Sony akkumulátora hosszú élettartamot ígér, mivel a gyári specifikáció szerint 500 ciklus után is hozza névleges kapacitásának 97%-át.

 

Mindössze 11,5 kg (HRM300), így könnyen arrébb rakható, de ez ne bátorítsa fel a kerti tolvajokat: felemelés esetén ugyanis lezárja funkcióit, és csak a gyári PIN-kód megadása után használható ismét
honda kisgep 22
Súlyelosztása mint egy farmotoros autóé − 30:70, maximális sebesség 0,55 m/s, vágószélesség 220 mm, akkumulátor-kapacitása a HRM300 típus esetében 21,6 V/2 Ah, a HRM500-é 21,6 V/4 Ah, emelkedőképessége 24 fok
honda kisgep 24

 

A Honda Miimo kétféle kivitelben lesz kapható, különbség az akkumulátorok teljesítményében (és ennek folyományaként a töltési időben, 30 és 60 perc), illetve a dokkolótól való maximális eltávolodás mértékében van: a HRM300 300, a HRM500 500 méterre tudja elhagyni töltőbázisát. Az akksi élettartama 5-8 év, szél és eső pedig nem állhat útjába, ilyenkor is rendületlenül, a tőle megszokott precizitással dolgozik. Még arra is beprogramozható, hogy dokkolóját mindig más útvonalon közelítse meg, így nem hagy kitaposott járatokat a tükörsimára egyelt gyepen. Ráadásul olyan, mint egy cuki háziállat, ahogy ide-oda mászkál kidrótozott "kenneljében", csak azoktól eltérően nem rombolja, hanem építi a kertet. Nagyjából félmillió forintos áron kerül piacra jövő év elején, aki a fentebb felsorolt − idős, elfoglalt, fűnyírástól kiütést kapó − kategóriákba tartozik, az fontolja meg e kedves kis jószágot. Hiszen ne feledjék, nem csak vág, mulcsoz is! Akinek pedig nem sikerült kielégítenünk információéhségét a Honda kerti gépeivel kapcsolatban, az kattintson erre a linkre.

 

Honda Miimo dokkol. Mellékelt videónkban megnézhetik, hogyan közelíti meg a garázst
honda kisgep 26

 

További képek...

 

Kántor István

Forrás: autonavigator.hu